Muz. ver. St. Gregorius

Muziekvereniging St. Gregorius

Aan de (ouders van) leerlingen van de Andreashof.

Ik heet Martin en wil jullie graag wat vertellen over de Muziekvereniging St. Gregorius.

Muziekvereniging St. Gregorius uit Kwintsheul is al heel oud. In 2012 vierde de vereniging haar vijfentachtig jarig bestaan. Maar degene die muziek maken zijn niet zo oud hoor. Op één na dan, die is net zo oud als de vereniging. De jongste is 7 en de gemiddelde leeftijd is ongeveer 22 jaar. De meeste muzikanten en slagwerkers zitten nog op de Andreashof, hebben vroeger zelf op de Andreashof gezeten, of hebben kinderen op de school (gehad). Iedereen bij ons krijgt muziekles van de beste muziekdocenten uit het Westland en omstreken. Samen muziek maken bij Gregorius wordt gedaan in het startersorkest, het harmonieorkest, het Andreas schoolorkest, de blokfluitgroep en in de slagwerkgroep PerQzzy. Iemand die goed zijn best doet, kan zelfs muziekdiploma’s halen.

Gregorius is een hele gewone muziekvereniging, maar toch ook wel een beetje bijzonder. Niet de prestaties staan bij ons voorop, maar het plezier in het samen muziek maken vinden wij het belangrijkst. Ieder meisje of jongen krijgt bij ons een kans om te ontdekken of muziek maken leuk voor haar of hem is. En als je er achter bent dat het echt leuk is, dan helpen wij je verder.

Bij Gregorius kun je blokfluit leren spelen, maar ook klarinet, saxofoon, trompet, dwarsfluit en nog vele meer muziekinstrumenten. Samen muziek maken doe je in een orkest.
Slagwerkers leren bij ons trommelen op een snaredrum, op een drumstel, Afrikaanse en Braziliaanse trommels en ook leren zij spelen op een xylofoon, marimba of een vibrafoon. Eigenlijk alles waarop je kunt slaan en waar geluid uit komt, daar trommelen slagwerkers op! Samen trommelen doen ze in de slagwerkgroep PerQzzy. En een aantal slagwerkers spelen ook in de orkesten.
Samen muziek leren maken, daar moet je wel iets voor doen. We verwachten van onze leerlingen dat ze regelmatig oefenen en dat ze er zijn als er samen muziek gemaakt wordt. Een kwartiertje per dag thuis oefenen, meer tijd kost het niet. Maar als het op school of thuis een beetje druk is, dan vinden we het echt niet erg als iemand een keertje geen tijd had om te oefenen.

Vanaf oktober 2012 maakt Gregorius gebruik van de Andreashof. Daar zijn wij heel blij mee en wat overdag jullie aula is, is ’s-avonds onze oefenruimte. En de kamers die door de ‘zorg’ gebruikt worden, zijn na schooltijd onze muziekles lokalen. Handig toch? Wordt het gebouw supergoed gebruikt! We voelen ons echt helemaal thuis.

Muziek maken is niet zo goedkoop, maar in Kwintsheul houden we het betaalbaar met de steun van vele Heulse en Westlandse mensen die ons elke jaar geld geven. Waarom ze dat doen? Omdat ze het belangrijk vinden dat in Kwintsheul muziek gemaakt wordt en dat jullie, net zo als zij vroeger, leren dat het erg leuk is om samen muziek te maken.

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over Gregorius? Kijk dan op onze site www.st-gregorius.nl voor e-mailadressen en telefoonnummers.

Hartelijke en muzikale groeten van
Martin Vierbergen van Muziekvereniging St. Gregorius

Reacties gesloten.